Belgische koloniale biografie / Belgische overzeese biografie

De delen 1 tot en met 9 van de Belgische koloniale biografie / Belgische overzeese biografie (verschenen tussen 1948 en 2015) bevatten samen ongeveer 5600 notities van Belgen die een rol speelden overzee of van niet-Belgen die betrokken waren bij de overzeese activiteiten van Belgen. 

De Academie heeft beslist om deze publicatie niet meer verder te zetten en te vervangen door een nieuw onderzoeksinstrument, het Biografisch woordenboek van de Belgen overzee. Dit naslagwerk zal soepeler zijn, want het is interactief opgevat. De notities zullen onmiddellijk  na hun definitieve redactie online volume na volume raadpleegbaar zijn, zonder te moeten wachten op de lange wachttijden die een papieren publicatie met zich meebrengt. De Academie vond ook dat de inhoud van vele notities niet meer beantwoordde aan de huidige stand van de wetenschap en daarom aan vervanging toe was. Over tal van personen die reeds aan bod kwamen in het oude naslagwerk is (zal) bijgevolg een nieuwe notitie te vinden (zijn) in het nieuwe biografische woordenboek.

U kan de inhoud van de delen 1 tot en met 9 van de Belgische Koloniale Biografie / Belgische Overzeese Biografie raadplegen (u hebt bovendien de mogelijkheid om eender welk woord full-text in elk volume op te zoeken). De algemene alfabetische lijst evenals de zoekmachine laten toe om op naam te zoeken in de inhoud van de biografie .